Αποφοίτηση από ομάδες ΕΑΓ

Το πρώτο εργαστήριο Εκπαίδευσης Αποτελεσματικού Γονέα (ΕΑΓ) στη Χίο από την Ψυχολόγο-Ψυχοθεραπεύτρια Βιργινία Γεραζούνη ολοκληρώθηκε με μεγάλη επιτυχία.

Γελάσαμε, συγκινηθήκαμε, μοιραστήκαμε, μάθαμε ο ένας από τον άλλον… Πάνω από όλα όμως κοιτάξαμε μέσα του ο καθένας και ανακαλύψαμε κομμάτια του εαυτού μας. Ήταν μια πολύ όμορφη εμπειρία για όλους μας!


Ένα Πιστεύω – Τόμας Γκόρντον 1978

ΓΙΑ ΤΙΣ ΣΧΕΣΕΙΣ ΜΟΥ ΜΕ ΤΟΥΣ ΑΛΛΟΥΣ

Εσύ κι εγώ έχουμε μια σχέση που εκτιμώ και θέλω να διατηρήσω. Είμαστε επίσης δύο ξεχωριστά πρόσωπα, µε τις δικές μας διαφορετικές αξίες και ανάγκες.

 

Για να μάθουμε και να καταλάβουμε, λοιπόν, καλύτερα τι εκτιμά και τι χρειάζεται ο καθένας μας, ας είμαστε πάντα ανοιχτοί και ειλικρινείς στην επικοινωνία μας.

Όταν θα βιώνεις ένα πρόβλημα στη ζωή σου, θα προσπαθώ να σε ακούω µε γνήσια κατανόηση και αποδοχή για να σε βοηθάω να βρίσκεις τις δικές σου λύσεις και όχι να σου επιβάλλω τις δικές μου. Και θέλω κι εσύ να με ακούς όταν θα έχω την ανάγκη να βρίσκω λύσεις στα προβλήματά μου.

Τις φορές που η συμπεριφορά σου θα με εμποδίζει να κάνω αυτό που πρέπει για να ικανοποιήσω τις δικές μου ανάγκες, θα σου λέω, ανοιχτά και ειλικρινά, το πως η συμπεριφορά σου με επηρεάζει, έχοντας εμπιστοσύνη ότι σέβεσαι αρκετά τις ανάγκες μου, ώστε να με ακούς και να προσπαθείς μετά να αλλάζεις τη συμπεριφορά που δεν μου είναι αποδεκτή. Επίσης, κάθε φορά που μια δική μου συμπεριφορά δεν σου είναι αποδεκτή, ελπίζω ότι θα μου το λες, ανοιχτά και ειλικρινά, ώστε να προσπαθώ να την αλλάζω.

Κι όταν θα βιώνουμε συγκρούσεις στη σχέση μας, ας συμφωνήσουμε να επιλύουμε κάθε σύγκρουση χωρίς κανείς από εμάς να καταφεύγει στη χρήση εξουσίας για να νικήσει σε βάρος του άλλου. Σέβομαι τις ανάγκες σου, πρέπει όμως να σέβομαι και τις δικές μου. Ας προσπαθήσουμε λοιπόν να αναζητούμε πάντα μια λύση που θα είναι αποδεκτή κι από τους δύο μας. Οι ανάγκες σου θα ικανοποιούνται, το ίδιο και οι δικές μου –κανείς δεν θα χάνει, και οι δύο θα κερδίζουμε.

Κατ’ αυτό τον τρόπο, εσύ μπορείς να συνεχίσεις να αναπτύσσεσαι, ως πρόσωπο μέσα απ’ την ικανοποίηση των αναγκών σου, κι εγώ το ίδιο. Έτσι, η σχέση μας μπορεί να είναι μια υγιής σχέση στην οποία και οι δύο θα πασχίζουμε να γίνουμε αυτό που μπορούμε να είμαστε. Και να συνεχίσουμε να σχετιζόμαστε μεταξύ μας με αμοιβαίο σεβασμό, αγάπη και ειρήνη.


Το αποτέλεσμα αυτής της εκπαίδευσης και της εσωτερικής διεργασίας ήταν να έρθουμε πιο κοντά στις οικογένειες μας και στα παιδιά μας. Μάθαμε πως να βοηθάμε τα παιδιά να μας ανοίγονται και μάθαμε πως να τα στηρίζουμε για να βρίσκουν δικές τους λύσεις. Μάθαμε πως να βάζουμε υγιή όρια και να είμαστε εμείς οι ίδιοι πρότυπο προς τα παιδιά, όσον αφορά την αυτοφροντίδα μας.

Μάθαμε να επιλύουμε τις διάφορες μας ισότιμα και δημοκρατικά. Τέλος, δουλέψαμε πάνω στις αξίες μας, μάθαμε τρόπους να μεταδώσουμε τις αξίες μας και τα ιδανικά μας στα παιδιά, ώστε να έχουν δυνατές βάσεις στη ζωή τους!

Ακολουθούν κάποια σχόλια συμμετεχόντων και παιδιών που οι γονείς τους έκαναν την εκπαίδευση.

  • Ειρήνη
    «Ήταν παρά πολύ όμορφα. Αν δεν το βιώσεις δεν μπορείς να καταλάβεις την προσφορά του»
    Ειρήνη
  • Μαρία
    "Έχει αλλάξει η ζωή μας! Νιώθω ανακούφιση, έχει φύγει η απογοήτευση ότι δεν θα τα καταφέρω σαν γονιός, έχω ηρεμία και αυτοπεποίθηση!"
    Μαρία
  • Μιχαήλ, 5 ετών
    «Μαμά, να πεις στην κυρία Βιργινία ότι εκτός από καταπληκτικό όνομα που έχει, θα πάει στον Παράδεισο γιατί μας βοηθάει να μην έχουμε προβλήματα! Είναι πολύ καλός άνθρωπος, έτσι μαμά;»  
    Μιχαήλ, 5 ετών
  • Μαρκέλλα
    “Ευχαριστούμε για όλα!! Το μόνο σίγουρο είναι ότι μέσα από όλο αυτό γίνεσαι πιο.. αποτελεσματικός σαν γονέας! Ότι μαθαίνεις είναι καλό! Πόσο μάλλον όταν αφορά το καλό των παιδιών σου.Συνιστώ ανεπιφύλακτα την παρακολούθηση του σεμιναρίου.Όσο για την Βιργινία , αγαπάει πραγματικά αυτό που κάνει και αυτό τα λέει ΟΛΑ!!”  
    Μαρκέλλα
  • Πατρίτσια
      “Ευχαριστούμε πολύ για όλα όσα μάθαμε! Η κάθε συνάντηση ήταν μια καινούργια εμπειρία γνώσεων,αυτογνωσίας των σχέσεων με τα παιδιά. Πήραμε ιδέες και γνώσεις για να χειριστούμε καταστάσεις που μας δυσκολεύουν από έναν άνθρωπο που λατρεύει αυτό που κάνει!! Σε ευχαριστούμε Βιργινία!!”  
    Πατρίτσια
  • Μαρία
      “Η επιθυμία μου ξεκινώντας το σεμινάριο αυτό δεν ήταν άλλη απ' το να γίνω όσο πιο "Αποτελεσματική Μητέρα" για τα κορίτσια μου. Οι πρώτες μου σκέψεις όταν ξεκίνησα ήταν: "ΠΑΝΑΓΙΑ ΜΟΥ !!! πόσο λάθος τα κάνω όλα".  Χαίρομαι που ήμουν κι εγώ μέρος  αυτής της ομάδας. Νομίζω πως βγήκα απ αυτό πιο ...αποτελεσματική, κι όχι μόνο για τα παιδιά μου. Μάθαμε ...χαλαρώσαμε...γελάσαμε...  Με το καλό να ξανασυναντηθούμε!”  
    Μαρία
  • Μαρία
    «Έχει αλλάξει η ζωή μας! Νιώθω ανακούφιση, έχει φύγει η απογοήτευση ότι δεν θα τα καταφέρω σαν γονιός, έχω ηρεμία και αυτοπεποίθηση!»
    Μαρία
  • Φρίντα
    «Από τις πρώτες συνεδρίες κατάλαβα ότι δεν είμαι μόνη. Αυτό μου έδωσε δύναμη να συνεχίσω και να προσπαθήσω να βελτιωθώ. Γνώρισα σπουδαίους ανθρώπους και πήρα σπουδαίο feedback”
    Φρίντα
  • Μιχαλία
      «Ήταν ότι καλύτερο μπορούσα να προσφέρω σε εμένα και στην οικογένειά μου για να βελτιώσω την ποιότητα των σχέσεων μας. Αξίζει πραγματικά να παρακολουθήσει ο καθένας από εμάς αυτό το σεμινάριο. Βιργινία ήσουν καταπληκτική! Μεγάλο Ευχαριστώ!»
    Μιχαλία

Διαβάστε περισσότερα για τις ομάδες Εκπαίδευσης Αποτελεσματικού Γονέα και δηλώστε συμμετοχή!


Be Social! Share this.