Πανελλήνιες Εξετάσεις – Συμβουλές για Γονείς και Παιδιά.

Όσο πλησιάζουν οι πανελλήνιες εξετάσεις τόσο αυξάνουν τα αιτήματα για υποστήριξη των μαθητών στην προσπάθειά τους. Πώς μπορούμε να τους βοηθήσουμε;

  • Σαφώς, η προσπάθεια για την επιτυχία χρειάζεται συντονισμό και εστίαση της προσοχής. Ωστόσο, οι έφηβοι θα πρέπει να διατηρήσουν δραστηριότητες που τους αποφορτίζουν και την κοινωνική τους ζωή.
  • Η επιτυχία είναι επιλογή των παιδιών και όχι των γονέων. Πολλοί γονείς πιστεύουν η επιτυχία που επιθυμούν οι ίδιοι για τα παιδιά τους είναι το “σωστό” επειδή απλώς είναι γονείς τους. Ακόμη χειρότερα, συχνά επιλέγουν σχολές που εκείνοι νομίζουν ότι είναι οι σωστές για τα παιδιά τους. Τα παιδιά μόνα τους, θα αποφασίσουν αν αυτό είναι σημαντικό για εκείνα, με την συμβουλή και την καθοδήγηση των γονέων. Αυτά θα λάβουν απόφαση και θα αναλάβουν δράση.
  • Η επίδοση στα μαθήματα δυστυχώς, συχνά, γίνεται κριτήριο της γονεϊκής αγάπης. Αυτό είναι λάθος. Τα παιδιά μας, αξίζουν ως άνθρωποι είτε επιτύχουν είτε όχι. Επιτυχία είναι να θέτεις στόχους και να μαθαίνεις να παλεύεις γι αυτούς. Καθώς επίσης και να επιμένεις μετά από μια αποτυχία. Έχουμε δικαίωμα στην αποτυχία και στο λάθος.
  • Η επιτυχία στις πανελλήνιες δεν θα δείξει αν είστε καλή οικογένεια ή όχι. Πολλές φορές, η επιτυχία γίνεται δείκτης τιμής και γοήτρου της οικογένειας. Μπορείτε να είστε ευτυχισμένοι και με μια αποτυχία.
  • Το άγχος των εξετάσεων είναι κλινικό άγχος. Δεν είναι φυσιολογικό για τα παιδιά, λόγω εξετάσεων, να βιώνουν ταχυκαρδία, τρόμο στα άκρα, εφιδρώσεις, αποδιοργάνωση, αϋπνία, ευερεθιστότητα, δυσκολίες στη λήψη τροφής και άλλα παρόμοια συμπτώματα. Το άγχος αυτό, δεν οφείλεται στις εξετάσεις αλλά στις ενδο-οικογενειακές σχέσεις. Οι εξετάσεις είναι μια ακόμη αφορμή να αναδυθεί.
Be Social! Share this.