Ευγνωμοσύνη

Η ευγνωμοσύνη είναι ένα συναίσθημα που οδηγεί στην ευτυχία, στην αφθονία και στην πνευματική ανάπτυξη. Σε περιόδους δοκιμασίας οι περισσότεροι άνθρωποι βιώνουν πόνο, θυμό και μίσος, και εστιάζονται στο τι δεν έχουν στη ζωή τους αντί να εστιάζονατι σε όσα έχουν και ούτε νιώθουν ευγνώμονες για αυτά.

Όταν νιώθουμε λυπημένοι και παραπονιόμαστε για όσα μας λείπουν ή για όσα δεν είναι όπως θα θέλαμε να είναι, δε μπορούμε να εκτιμήσουμε και να νιώσουμε χαρούμενοι για τα πράγματα που έχουμε και θεωρούμε δεδομένα. Δεν είμαστε ελεύθεροι να απολαύσουμε τις ευλογίες μας.

Σύμφωνα με τις στατιστικές μπορείς να θεωρείς τον εαυτό σου ως έναν από τους λίγους τυχερούς ανθρώπους στον πλανήτη μας. Εδώ είναι ορισμένοι αριθμοί που μπορούν να σε βοηθήσουν να συνειδητοποιήσεις πόσο ευλογημένος είσαι:

• 80% των ανθρώπων αυτού του πλανήτη ζουν σε συνθήκες φτώχειας.
• 70% των ανθρώπων δεν έχουν λάβει καμία εκπαίδευση.
• 50% των ανθρώπων είναι αγράμματοι.
• 1% όλων των ανθρώπων έχουν ηλεκτρονικό υπολογιστή.
• 1% όλων των ανθρώπων έχουν λάβει ανώτερη εκπαίδευση.
• Αν έχεις ένα σχετικά υγιές σώμα είσαι πιο τυχερός από 1.000.000 ανθρώπους που είναι σοβαρά ασθενείς και θα φύγουν από την ζωή μέσα στις επόμενες 7 ημέρες.
• Αν δεν βρίσκεσαι σε εμπόλεμη ζώνη, δε ζεις σε συνθήκες φτώχειας, ή δεν είσαι στη φυλακή, είσαι πιο τυχερός από το 75% των ανθρώπων σε αυτόν τον πλανήτη.
• Αν διαθέτεις τραπεζικό λογαριασμό και κάποια χρήματα στην τσέπη σου τότε ανήκεις στο 8% των πιο τυχερών ανθρώπων.

Πολλά από αυτά που θεωρούμε δεδομένα, και χωρίς τα οποία δε μπορούμε να ζήσουμε, δεν είναι διαθέσιμα για τους περισσότερους ανθρώπους του πλανήτη μας.

Το να νιώθουμε ευγνωμοσύνη σημαίνει να συνειδητοποιούμε την αγάπη που λαμβάνουμε από το σύμπαν μέσω των αγαπημένων μας, μέσω όσων μας ανήκουν και της αφθονίας στη ζωή μας σε οποιαδήποτε μορφή.

Το πρώτο βήμα για να δημιουργήσουμε αφθονία στη ζωή είναι το να νιώθουμε ευγνωμοσύνη για την αφθονία που ήδη έχουμε. Εάν δεν είμαστε αγνώμονες για όσα έχουμε και νιώθουμε λύπη και πικρία, τότε στέλνουμε προς το σύμπαν ένα αρνητικό μήνυμα το οποίο προσελκύει περισσότερα από αυτά που δεν επιθυμούμε και λιγότερα από αυτά που επιθυμούμε. Κανένας δεν αρέσκεται στους αγνώμονες ανθρώπους, και κανένας δεν επιθυμεί να δώσει περισσότερα σε κάποιον αγνώμονα. Το ίδιο ισχύει και για το Θεό και το Σύμπαν.

Με το να γίνουμε πιο συνειδητοποιημένοι σχετικά με τις ευλογίες μας και συγκεντρωμένοι στην παρούσα στιγμή, νιώθουμε φυσικά ευγνώμονες για τα μικρά πράγματα που μπορεί να μην έχουμε παρατηρήσει ξανά. Ορισμένα από αυτά είναι το καθαρό πόσιμο νερό που έχουμε, το καλοκαιρινό αεράκι, οι καλοί φίλοι, ένα όμορφο λουλούδι. Όσο αναπτύσσόμαστε πνευματικά μαθαίνουμε να εμπιστευόμαστε τη ζωή και τη σοφία που κρύβει η κάθε περίσταση. Μπορούμε να δούμε τις ευκαιρίες για ανάπτυξη που προσφέρει η κάθε περίσταση, έτσι μπορούμε να νιώσουμε ευγνωμοσύνη ακόμη και για τα δύσκολα ή δυσάρεστα πράγματα στη ζωή μας. Μπορούμε να νιώσουμε ευγνωμοσύνη προς τους ανθρώπους οι οποίοι μέσω της συμπεριφοράς τους δοκιμάζουν την αγάπη μας, την ικανότητά μας να συγχωρούμε, την αυταποδοχή και την κατανόησή μας. Αυτοί είναι οι άνθρωποι που μας δίνουν τη δυνατότητα να απαλλαγούμε από τους φόβους μας, τον εγωισμό μας, να επανασυνδεθούμε με τον πραγματικό πνευματικό μας εαυτό και να δούμε τον πνευματικό εαυτό τον άλλων.

Δε θα διαβάζατε όλα αυτά αν δεν είχατε κάποια ασφάλεια, μια συσκευή υψηλής τεχνολογίας όπως ένας υπολογιστής, ένα tablet ή ένα smartphone και αν δεν είχατε ελεύθερο χρόνο. Διαφορετικά θα αναζητούσατε καταφύγιο, τροφή, ασφάλεια και την κάλυψη άλλων βασικών αναγκών.

Όλοι πρέπει να ανακαλύψουμε τρόπους να θυμόμαστε τις ευλογίες που έχουμε και να νιώθουμε ευγνώμονες για όλα όσα έχουμε, πολλές φορές την ημέρα και κάθε μέρα.

Το βιβλίο “The Secret” προτείνει να έχουμε ένα βότσαλο ευγνωμοσύνης στην τσέπη μας. Γράψτε τη λέξη «ευγνωμοσύνη» επάνω του με έναν ανεξίτηλο μαρκαδόρο. Βάλτε το στην τσέπη σας και κάθε φορά που το αγγίζετε θα θυμάστε όσα σας κάνουν να νιώθετε ευγνώμονες.

Μπορούμε επίσης να ρυθμίσουμε την υπενθύμιση στο κινητό μας κάθε μέρα σε συγκεκριμένη ώρα έτσι ώστε να θυμόμαστε τις ευλογίες μας. Ορισμένοι άνθρωποι θεωρούν πρακτικό να συνδέουν την εξάσκηση της ευγνωμοσύνης με μια δραστηριότητα όπως το πλύσιμο των δοντιών, οπότε όσο πλένουν τα δόντια τους εστιάζουν στα πράγματα για τα οποία νιώθουν ευγνώμονες.

Όσο περισσότερο εξασκούμαστε, τόσο ευκολότερο γίνεται και σύντομα θα έρχεται φυσικά. Η ευγνωμοσύνη μεταμορφώνει τις ζωές μας. Γινόμαστε πιο χαρούμενοι άνθρωποι, και πιο ελκυστικοί στους άλλους. Γινόμαστε ευχάριστοι και έτσι είναι ευκολότερο στους άλλους να μας αγαπήσουν διότι αγαπάμε τον εαυτό μας.

Με αυτόν τον τρόπο προσελκύουμε μια θετική πραγματικότητα από το σύμπαν. Προσελκύουμε τα πράγματα που επιθυμούμε στη ζωή μας, μέσω της ενέργειας που δημιουργεί η ευγνωμοσύνη.

Προτείνω να φτιάξετε μια «λίστα ευγνωμοσύνης» την οποία θα κρατάτε στο κομοδίνο σας. Μπορείτε να προσθέτετε επιπλέον στοιχεία στη λίστα όσο συχνά θέλετε και μπορείτε να τη διαβάζετε καθημερινά, μόλις ξυπνήσετε, και πριν κοιμηθείτε. Να συμπεριλάβετε όλα όσα μπορείτε στη λίστα και να μη θεωρήσετε τίποτα δεδομένο. Κυρίως, να εκφραστείτε από την καρδιά σας.

Με πολλή αγάπη και ευγνωμοσύνη

Βιργινία

Πηγή: Για το βιβλίο κάντε κλικ εδώ “Dealing with testing times. Robert Elias Najemy“

Be Social! Share this.