Ένα εργαστήριο δεξιοτήτων για γονείς

virginia-gerazouni-parents-workshop

Ένα εργαστήριο δεξιοτήτων για γονείς

Καλώς ήρθατε στην ιστοσελίδα του Εργαστηρίου του «Αποτελεσματικού Γονέα» της Βιργινίας Γεραζούνη. Το εργαστήριο αυτό προσφέρεται στα Ελληνικά, στην αυθεντική του μορφή, σύμφωνα με το μοντέλο του Dr. Thomas Gordon. Ο Gordon Hellas αντιπροσωπεύει τον οργανισμό Gordon Training International (GTI) στην Ελλάδα. Ο Gordon Training International εδρεύει στην Solana Beach, της Καλιφόρνια και είναι ένας διεθνούς κύρους οργανισμός με κύριο μέλημα την διάδοση των δεξιοτήτων επικοινωνίας για την δημιουργία αποτελεσματικών και ανθεκτικών σχέσεων στην οικογένεια, το σχολείο και την δουλειά. H Βιργινία Γεραζούνη είναι πιστοποιημένη συνεργάτης της Gordon Hellas.

Οι συμμετέχοντες στα προγράμματα αναπτύσουν ένα περιεκτικό σύνολο δεξιοτήτων και ένα πλαίσιο που θα τους επιτρέψει να γνωρίζουν πότε και πώς θα τις χρησιμοποιούν. Αντίστοιχα, η αποστολή του οργανισμού Gordon Hellas είναι να διαδώσει πιστά και να κάνει προσβάσιμο το Μοντέλο Gordon σε όσο το δυνατόν περισσότερες περιοχές ανά την Ελλάδα.

Επιγραμματικά τα οφέλη είναι τα εξής:
• Το Πρόγραμμα θα βοηθήσει να γίνετε ένας πιο αποτελεσματικός και σίγουρος για τον εαυτό σας γονέας.
• Θα σας βοηθήσει να δημιουργήσετε ένα οικογενειακό περιβάλλον, που θα μειώνει σε μεγάλο βαθμό τις πιθανότητες τα παιδιά σας να στραφούν στο αλκοόλ ή τα ναρκωτικά, να εγκαταλείψουν το σχολείο, ή να επιδοθούν σε άλλες επικίνδυνες, αλλά ιδιαίτερα διαδεδομένες στη σημερινή κοινωνία, συμπεριφορές.
• Η οικογενειακή σας ζωή θα γίνει πιο ικανοποιητική γιατί θα ανατρέφετε παιδιά χαρούμενα, υπεύθυνα και ικανά να αγαπήσουν.
• Τα μέλη της οικογενείας σας θα αρχίσουν να λαμβάνουν περισσότερο υπόψη τους τις ανάγκες του άλλου.
• Και το πιο σημαντικό: θα βοηθήσετε τα παιδιά σας να αναπτύξουν μια μεγαλύτερη αίσθηση αυτοεκτίμησης, αυτοπειθαρχίας και ανεξαρτησίας.

Η φιλοσοφία του εργαστηρίου

Μια καλή περιγραφή του Μοντέλου Gordon είναι πως αποτελεί ένα σχεδιάγραμμα για την ακολουθία του Χρυσού Κανόνα: «Κάνε στους άλλους αυτό που θα ήθελες να κάνουν εκείνοι σε εσένα». Στην φιλοσοφία του Dr. Gordon υπάρχει η πεποίθηση και η πίστη πως τα παιδιά δεν είναι κακά ή άτακτα· απλώς συμπεριφέρονται με τρόπους που ικανοποιούν τις ανάγκες της κάθε δεδομένης στιγμής. Για παράδειγμα, ένα μωρό κλαίει γιατί πεινάει· ένα τετράχρονο κοριτσάκι χώνει τα χέρια του σ’ ένα δοχείο γεμάτο μπογιά και τη χύνει πάνω στο χαλί επειδή θέλει να παίξει και να εξερευνήσει· ένα δεκαεξάχρονο αγόρι επιστρέφει σπίτι αργότερα από την ώρα που εσείς θεωρείτε ασφαλή γιατί νιώθει την ανάγκη να είναι με τους φίλους του.

Τα παιδιά έχουν το δικαίωμα να ικανοποιούν τις ανάγκες τους, το ίδιο και οι γονείς. Οι σχέσεις γονέων – παιδιών αρχίζουν να αποκτούν προβλήματα ακριβώς τη στιγμή που οι ανάγκες των δυο αντικρούονται. Μερικοί γονείς επιμένουν να απαιτούν υπακοή από τα παιδιά τους για να ικανοποιήσουν μόνο τις δικές τους ανάγκες σε βάρος των αναγκών των παιδιών. Άλλοι γονείς, προσπαθώντας να γλιτώσουν τα παιδιά τους από κάθε πόνο και εκνευρισμό, υποκύπτουν και τα αφήνουν να κάνουν το δικό τους, στη συνέχεια όμως υποφέρουν οι ίδιοι. Και με τους δύο αυτούς τρόπους η μια από τις δύο πλευρές νιώθει αδικημένη. Ο διαρκής αυτός κύκλος των αγώνων εξουσίας και η επακόλουθη ένταση έχει σαν αποτέλεσμα να διαβρώνει την σχέση γονέα-παιδιού. Η κατάσταση όμως μπορεί να είναι διαφορετική. Υπάρχει και τρίτη επιλογή: τόσο οι γονείς όσο και τα παιδιά μπορούν να ικανοποιήσουν τις ανάγκες τους.

Το Μοντέλο Gordon αποτελείται από ένα πολύ συγκεκριμένο σύνολο επικοινωνιακών δεξιοτήτων, που επιτρέπει στους γονείς να επηρεάσουν θετικά τη συμπεριφορά των παιδιών τους. Βασικό στοιχείο του μοντέλου είναι η δεξιότητα που ονομάζεται Ενεργητική Ακρόαση. Όταν το παιδί αντιμετωπίζει ένα πρόβλημα, η δεξιότητα αυτή επιτρέπει στους γονείς να καταλάβουν τί πραγματικά νιώθει το παιδί εκείνη τη στιγμή, να εξερευνήσουν μαζί σε μεγαλύτερο βάθος τι το ενοχλεί και να του παράσχουν την στήριξη για την εξεύρεση μιας ικανοποιητικής λύσης. Όταν οι γονείς έχουν το πρόβλημα, απαιτείται μια εντελώς διαφορετική δεξιότητα: το Μήνυμα-Εγώ. Είναι ένα εργαλείο που οι γονείς χρησιμοποιούν για να εξηγήσουν στο παιδί ότι η συμπεριφορά του τους προκαλεί πρόβλημα. Καθώς η επικοινωνία γίνεται με τρόπο που δεν είναι επικριτικός, η αντίσταση στο μήνυμα μειώνεται. Η ιδέα εδώ είναι να επηρεάσουμε το παιδί ώστε να αλλάξει τη συμπεριφορά του αναλογιζόμενο πέραν των δικών του και τις ανάγκες των γονέων του. Ένα καλοδιατυπωμένο Μήνυμα-Εγώ κάνει το παιδί πρόθυμο να συνεργαστεί με τους γονείς, ενώ παράλληλα αφήνει άθικτη την αυτοεκτίμησή του. Επιπλέον, του διδάσκει ένα πολύτιμο μάθημα αυτοπειθαρχίας: να αλλάξει τη συμπεριφορά του όχι επειδή φοβάται τους γονείς του (ή γιατί θα λάβει κάποιο είδος ανταμοιβής), αλλά επειδή νοιάζεται για τις ανάγκες τους. Με τον τρόπο αυτό τα παιδιά διδάσκονται την ενσυναίσθηση, που αποτελεί την βάση της συναισθηματικής ευφυΐας, της ωριμότητας και της αυτοπειθαρχίας.

Η Ενεργητική Ακρόαση και τα Μηνύματα-Εγώ λειτουργούν αλληλοσυμπληρωματικά. Από τη στιγμή που οι γονείς και τα παιδιά έχουν δημιουργήσει μια ανοιχτή αμφίδρομη επικοινωνία χρησιμοποιώντας την Ενεργητική Ακρόαση και τα Μηνύματα-Εγώ, τα προβλήματα και οι συγκρούσεις μπορούν να επιλυθούν με την μέθοδο επίλυσης συγκρούσεων της Μη-Ήττας. Όταν οι γονείς θέλουν να επηρεάσουν το παιδί για να σταματήσει κάποια ανεπιθύμητη συμπεριφορά, μπορούν να συζητήσουν για την επίλυση του προβλήματος με έναν συγκεκριμένο τρόπο. Ας υποθέσουμε, για παράδειγμα, ότι ο τρίχρονος Δημήτρης πηδάει πάνω στον καναπέ κι η μητέρα του φοβάται ότι θα τον λερώσει ή θα τον καταστρέψει. Η μητέρα μπορεί να του εξηγήσει ότι δεν θέλει ο Δημήτρης να πηδάει πάνω στον καναπέ, καταλαβαίνει όμως ότι τον διασκεδάζει κι ότι έχει την ανάγκη να παίξει. Υπάρχει άραγε κάποια λύση που να ικανοποιεί και τους δύο; Η μητέρα μπορεί να προτείνει στο Δημήτρης να την βοηθήσει να βρει μια λύση. Μπορεί ίσως να πάει να πηδήσει πάνω στο παλιό στρώμα που βρίσκεται στο γκαράζ; Ή ίσως να ασχοληθεί με τη ζωγραφική; Ή ακόμα οι δύο τους να διαβάσουν ένα βιβλίο μαζί; Οι δυνατότητες είναι αναρίθμητες όταν οι δύο τους σκεφτούν μαζί και αναζητήσουν αμοιβαία αποδεκτές λύσεις.

Εξίσου σημαντική με την ανάπτυξη των δεξιοτήτων αυτών είναι η αναγνώριση του πώς και πότε πρέπει να χρησιμοποιούνται. Το Παράθυρο Συμπεριφοράς του Dr. Gordon παρέχει ένα πλαίσιο που θα βοηθήσει τους γονείς να καθορίσουν, ποια δεξιότητα πρέπει να χρησιμοποιήσουν για να επιλυθεί το συγκεκριμένο οικογενειακό πρόβλημα.

Οφέλη εργαστηρίου

Το πρόγραμμα αυτό μαθαίνει στους γονείς συγκεκριμένες δεξιότητες επικοινωνίας και επίλυσης των συγκρούσεων, που απαιτούνται για τη δημιουργία και τη διατήρηση αρμονικής σχέσης με τα παιδιά τους κάτω από οποιεσδήποτε συνθήκες. Είτε είστε γονέας βρέφους είτε μικρού παιδιού ή εφήβου, γνωρίζετε πολύ καλά ποσό απαιτητική μπορεί να είναι η ανατροφή – ενίοτε έως και εξοντωτική. Και δυστυχώς τα παιδιά δεν έρχονται στον κόσμο μαζί με το αντίστοιχο εγχειρίδιο οδηγιών. Το να είστε γονέας δεν σημαίνει πάντα ότι γνωρίζετε αυτομάτως ή ενστικτωδώς τι πρέπει να κάνετε σε κάθε περίσταση.

Στο Εργαστήριο Αποτελεσματικού Γονέα οι γονείς αναπτύσουν επικοινωνιακές δεξιότητες που αποδεδειγμένα έχουν αποτέλεσμα. Μόλις αρχίσουν να χρησιμοποιούν τις δεξιότητες αυτές, οι γονείς εκπλήσσονται από την εντυπωσιακή βελτίωση που παρατηρούν τόσο στις οικογένειές τους όσο και σε όλες τους τις σχέσεις. Το πρόγραμμα έχει εμπνευστεί ο πολυβραβευμένος και τρεις φορές υποψήφιος για το Νόμπελ Ειρήνης ψυχολόγος Dr. Thomas Gordon. Μια πολύ σημαντική επανέκδοση του προγράμματος αυτού ολοκληρώθηκε τον Ιούλιο του 2006, με πρόσφατα παραδείγματα, εμπλουτισμένο περιεχόμενο κ.λπ.

Πώς θα Ωφεληθείτε Εσείς και η Οικογένειά σας:

• Τα παιδιά σας θα νιώθουν ελεύθερα να συζητούν τα προβλήματα, καθώς και τις ανησυχίες τους μαζί σας, αντί να αποσύρονται.
• Θα αναπτύξουν αυτοπειθαρχία, αυτοέλεγχο, και μια εσωτερική αίσθηση προσωπικής ευθύνης.
• Θα δουλεύετε ο ένας μαζί με τον άλλον αντί ο ένας ενάντια στον άλλο.
• Θα βιώνετε λιγότερες εκρήξεις θυμού και περισσότερες επιλύσεις συγκρούσεων.
• Όλοι στην οικογένεια θα συμμετέχουν στη θέσπιση των κανόνων, οπότε όλοι θα έχουν κίνητρο να συμμορφώνονται σε αυτούς.
• Θα πραγματοποιούνται λιγότεροι αγώνες για εξουσία – οπότε θα έχετε λιγότερες εντάσεις, μικρότερη δυσαρέσκεια, περισσότερη διασκέδαση, και θα βιώνετε ειρήνη και αγάπη.

Τα Εργαστήρια Αποτελεσματικού Γονέα στοχεύουν να σας βοηθήσουν να αναπτύξετε τη φιλοσοφία και τις επικοινωνιακές δεξιότητες που χρειάζονται για να ενδυναμώσετε και να βελτιώσετε την ποιότητα της σχέσης σας με τα παιδιά σας.

Στα Εργαστήρια Αποτελεσματικού Γονέα θα μάθετε:

• Να βοηθάτε τα παιδιά σας να επιλύουν τα προβλήματά τους.
• Να αντιμετωπίζετε τη μη αποδεκτή συμπεριφορά των παιδιών σας.
• Να επιλύετε τις συγκρούσεις ανάμεσα σε εσάς και τα παιδιά σας.
• Να ακούτε με τέτοιον τρόπο, ώστε τα παιδιά σας να νιώθουν ότι τα καταλαβαίνετε.
• Να επικοινωνείτε με σαφήνεια, ώστε τα παιδιά σας να μη έχουν αμφιβολίες για το τι εννοείτε.
• Να θεσπίζονται κανόνες που να τηρούνται από ολόκληρη την οικογένεια.
• Να επιλύετε τις συγκρούσεις έτσι ώστε να μην υπάρχουν ηττημένοι.
• Να ανατρέφετε τα παιδιά με μια φιλοσοφία που δεν είναι επιτρεπτική αλλά ούτε απολυταρχική.
• Να γίνετε το πρόσωπο στο οποίο θα απευθύνονται τα παιδιά σας για να μοιράζονται και να αντιμετωπίζουν τις δυσκολίες ή τις στενοχώριες τους εποικοδομητικά.

Το Εργαστήριο Αποτελεσματικού Γονέα εξερευνά κάποιες επιπρόσθετες δεξιότητες που είναι σημαντικές για τη σχέση γονέα-παιδιού:

Πώς να κατανοείτε τις σχέσεις σας με τα παιδιά.
• Πώς θα εξερευνάτε ανάγκες και επιθυμίες.
• Πώς θα συνειδητοποιείτε τίνος η ανάγκη δεν ικανοποιείται.
-Πώς να στηρίζετε το παιδί σας:
• Ποια είναι τα χαρακτηριστικά μιας βοηθητικής σχέσης.
• Πώς να αναγνωρίζετε τα πραγματικά προβλήματα του παιδιού σας.
• Πώς να χρησιμοποιείτε την Ενεργητική ακρόαση, ώστε να ακούτε πραγματικά και ολιστικά το παιδί σας, και συγχρόνως να είστε βοηθητικοί και υποστηρικτικοί.
-Πώς να επικοινωνείτε τις δικές σας ανάγκες:
• Πώς να επικοινωνείτε αποτελεσματικά τις πραγματικές ανάγκες σας.
• Ποια είναι τα λάθη προς αποφυγή.
• Πώς να γίνεται η αντιπαράθεση με το παιδί.

-Πώς να επιλύετε τις συγκρούσεις:
• Γιατί υπάρχουν συγκρούσεις στις οικογένειες;
• Έξι βήματα για την επίλυση των προβλημάτων.
• Μάθετε τα παιδιά σας να επιλύουν τις δικές τους συγκρούσεις.

-Πώς να προλαβαίνετε τα προβλήματα:
• Επικοινωνία συναισθημάτων
• Τροποποίηση περιβάλλοντος

-Πώς να διαχειρίζεστε τις αντικρουόμενες αξίες:
• Τι να κάνετε όταν οι αξίες συγκρούονται.
• Τι να αποφεύγετε.

Κόστος συμμετοχής

230€ για έναν γονέα
370€ για ζευγάρια
(συμπεριλαμβάνεται το απαραίτητο έντυπο υλικό* και ο ΦΠΑ)

(*) Το βιβλίο “Τα Μυστικά του Αποτελεσματικού Γονέα” και το τετράδιο ασκήσεων.

Πληροφορίες:
6948829726

Διάρκεια
Το εργαστήριο διαρκεί συνολικά 30 ώρες και διεξάγεται σε 10 τρίωρες εβδομαδιαίες συναντήσεις.
Πραγματοποιούνται δύο κύκλοι το χρόνο (που αρχίζουν Σεπτέμβριο, Ιανουάριο) και είναι πρωινοί 9:00-12:00 ή απογευματινοί 17:00-20:00.

Δύο ετήσιοι κύκλοι με έναρξη:
Σεπτέμβριο
Ιανουάριο

Το πρόγραμμα προσφέρεται αποκλειστικά από συνεργάτες πιστοποιημένους από τον Οργανισμό Gordon Hellas. Τα Εργαστήρια Αποτελεσματικού Γονέα λαμβάνουν χώρα σε μικρές ομάδες γονέων και αποτελούνται από σύντομες διαλέξεις, επιδείξεις, ομαδικές και ατομικές εργασίες, εγχειρίδιο ασκήσεων, εναλλαγή ρόλων και συζητήσεις σε μικρές ομάδες.

Σε κάθε συμμετέχοντα δίδεται πλήρες ενημερωτικό υλικό, που περιλαμβάνει το βιβλίο «Τα Μυστικά του Αποτελεσματικού Γονέα», το αντίστοιχο Εγχειρίδιο ασκήσεων, ένα αντίγραφο των Πιστεύω του Dr. Gordon. Με το πέρας των εργαστηρίων, χορηγείται το Πιστοποιητικό συμμετοχής.

Συνηθισμένες ερωτήσεις

Ε: Ποιες ηλικίες παιδιών αφορά το πρόγραμμά σας;
Α: Καθώς το Μοντέλο Gordon είναι μια σειρά δεξιοτήτων επικοινωνίας, αφορά παιδιά όλων των ηλικιών. Βεβαίως, ειδικές τροποποιήσεις πρέπει να γίνουν για τα παιδιά που δεν έχουν φτάσει ακόμα στο λεκτικό στάδιο. Το βιβλίο «Τα Μυστικά του Αποτελεσματικού Γονέα» συμπεριλαμβάνει μεθόδους ακρόασης παιδιών που είναι πολύ μικρά για να μιλήσουν, καθώς και τρόπους επικοινωνίας των γονεϊκών αναγκών σε παιδιά πολύ μικρά για να καταλαβαίνουν τις λέξεις.
Όσο πιο νωρίς αρχίσουν οι γονείς να χρησιμοποιούν το Μοντέλο Gordon, τόσο πιο εύκολο θα τους είναι να το χρησιμοποιούν, καθώς τα παιδιά θα μεγαλώνουν.
Ε: Πρόκειται για μια επιτρεπτική προσέγγιση;
Α: Όχι, καθόλου. Όταν οι γονείς αφήνουν τα παιδιά να κάνουν ό,τι θέλουν (και δεν φροντίζουν να ικανοποιούν τις δικές τους ανάγκες), τα παιδιά μεγαλώνοντας γίνονται ανεύθυνα, αναίσθητα και αδιάφορα προς τις ανάγκες των γονέων τους αλλά και των υπόλοιπων ανθρώπων. Παιδιά που έχουν μεγαλώσει με τέτοιον τρόπο συχνά δεν είναι πολύ συμπαθή στους συνομηλίκους τους και βιώνουν μη ικανοποιητικές και ρηχές σχέσεις. Ακόμα χειρότερα, οι γονείς υποφέρουν και απομακρύνονται από τα παιδιά τους, όταν αυτά γίνονται έτσι.
Επειδή το Μοντέλο Gordon με τη χρήση των δεξιοτήτων εξαλείφει την ανάγκη να είναι οι γονείς ελεγκτικοί και απολυταρχικοί, συχνά παρερμηνεύεται ως επιτρεπτική προσέγγιση. Το μυστικό του Μοντέλου Gordon είναι πως πρόκειται για μια μέθοδο επίλυσης συγκρούσεων που δίνει την ευκαιρία στους γονείς και τα παιδιά να ικανοποιούν ταυτόχρονα τις ανάγκες τους. Η διαφορά με άλλα προγράμματα ανατροφής παιδιών είναι πως, όταν τα παιδιά συμπεριφέρονται με τρόπους που παρεμποδίζουν την ικανοποίηση των γονεϊκών αναγκών, το Μοντέλο Gordon συνιστά τη χρήση Μηνυμάτων-εγώ, έτσι ώστε τα παιδιά να αλλάζουν οικειοθελώς τη συμπεριφορά τους.
Ε: Είναι δύσκολο να μάθει κανείς το Μοντέλο Gordon;
Α: Όχι. Οι έννοιες του προγράμματος είναι απλές και υπακούουν στην κοινή λογική. Οι δεξιότητες της ακρόασης (Ενεργητική ακρόαση) και της αντιπαράθεσης (Μηνυμάτων-εγώ) απαιτούν εξάσκηση. Μόλις όμως βιώσετε πόσο αποτελεσματικές είναι στο να βοηθούν τα παιδιά όταν αντιμετωπίζουν προβλήματα, και να επηρεάζουν τη συμπεριφορά τους, θα αποκτήσετε το κίνητρο για να συνεχίσετε την προσπάθεια.
Ε: Πώς μπορώ να καταλάβω αν το πρόγραμμα θα έχει αποτέλεσμα για εμένα;
Α: Το Μοντέλο Gordon έχει χρησιμοποιηθεί με μεγάλη επιτυχία από γονείς παιδιών διαφορετικών ηλικιών, εισοδημάτων και κουλτούρας. Τα αποτελέσματα έδειξαν ότι είναι εφαρμόσιμο σε όλους. Υπάρχουν όμως δύο βασικά στοιχεία που προαπαιτούνται για να επιτύχει το πρόγραμμα:
• Να είστε πρόθυμοι να το δοκιμάσετε, και
• Να δεσμευτείτε ότι θα εφαρμόσετε τις δεξιότητες που θα μάθετε.
Όταν οι γονείς εφαρμόζουν για πρώτη φορά την Ενεργητική ακρόαση, οι περισσότεροι εκπλήσσονται από την απλότητα και την αποτελεσματικότητά της. Στη συνέχεια, αυτό τους δίνει το κίνητρο να συνεχίσουν να παρακολουθούν το υπόλοιπο πρόγραμμα.
Ε: Είναι το μοντέλο συμβατό με τις διδαχές της θρησκείας;
Α: Απολύτως. Θρησκευτικοί οργανισμοί πολλών δογμάτων στις ΗΠΑ και σε πολλές άλλες χώρες παρέχουν Εργαστήριο Αποτελεσματικού Γονέα. Εξάλλου, το Μοντέλο έχει χαρακτηριστεί ως εφαρμογή του χρυσού κανόνα: «Κάνε στους άλλους αυτό που θα ήθελες να κάνουν εκείνοι σε εσένα».

Be Social! Share this.