The Birth Story – Συνέντευξη με την Ραμόνα Αντρέι

Ramona Andrei interview birth story

Στη Χίο το τριημέρο 19 με 21 Μαίου η Ψυχολόγος – Ψυχοθεραπεύτρια Βιργινία Γεραζούνη οργανώνει ένα βιωματικό εργαστήριο με την Ραμόνα Αντρέι με θέμα το Birth Story, Η Ιστορία πίσω από την Ιστορία.

Με την ευκαιρία αυτή η Ραμόνα Αντρέι μας δίνει μερικές πληροφορίες για το τι πρόκειται να ζήσουμε κατά την διάρκεια αυτού του εργαστηρίου. [Scrol dowwn for the interview in English]

Γιατί αποφασίσατε να ασχοληθείτε με την Αντλεριανή ψυχολογία;

Την επέλεξα από καρδιάς. Η Αντλεριανή ψυχολογία βασίζεται σε αρχές όπως η ισότητα, το κοινωνικό ενδιαφέρον, η ολότητα, η συνειδητή ή ασυνείδητη επίγνωση της ατομικότητας και κυρίως η ελευθερία των διαφορετικών επιλογών. Όλα αυτά μου επέτρεψαν να είμαι ο εαυτός μου. Ένιωσα πως ήταν φτιαγμένη στα μέτρα μου, δεν χρειάστηκε να τσαλακωθώ για να χωρέσω.

Μπορείτε να μας πείτε με λίγα λόγια τι είναι το “Birth Story”;

Το Birth Story” είναι μία διαδικασία που επιτρέπει στον καθένα να αλλάξει τον τρόπο που βλέπει τον εαυτό του, τη ζωή αλλά και τους άλλους καθώς και τη σχέση ανάμεσα σ’ αυτά τα τρία στοιχεία του ανθρώπινου σύμπαντος.

Πώς είναι δυνατόν να αλλάξουμε το παρόν μέσα από μια διαδικασία που αναφέρεται στο παρελθόν;

Αυτό που ζούμε τώρα και ο τρόπος που το αντιλαμβανόμαστε σχετίζεται με εικόνες και κυρίως με εικόνες του παρελθόντος και τα συναισθήματα που τις συνοδεύουν. Η πρώτη εικόνα που έχουμε είναι αυτή της γέννησής μας , μια εμπειρία που έχει αποτυπωθεί, έχει προκαλέσει συναισθήματα κι έχει συντελέσει στο να πάρουμε την πρώτη μας απόφαση για το πώς βλέπουμε τον κόσμο, τους άλλους και τον εαυτό μας. Στην πορεία της ζωής μας βιώνουμε κι άλλες εμπειρίες, νέες εικόνες που έρχονται να προσθέσουν και νέες διαστάσεις στον τρόπο που σκεφτόμαστε. Ωστόσο, σπάνια απομακρυνόμαστε από την πρώτη μας εικόνα, αυτή την πρώτη μας επιλογή που πάρθηκε τη στιγμή της γέννησής μας και καθορίζει τον τρόπο που αντιλαμβανόμαστε τη ζωή!

Όταν, λοιπόν, επεμβαίνουμε και αλλάζουμε την πρώτη μας εικόνα, αυτή της γέννας, αυτόματα μεταβάλλουμε τα συναισθήματα που την ακολουθούν αλλά και τις επιλογές (σκέψεις) που την συνοδεύουν. Δίνουμε στο μυαλό μας τη δυνατότητα να βιώσει την πρώτη του εμπειρία διαφορετικά, να νιώσει διαφορετικά συναισθήματα και άρα να επιλέξει διαφορετικό δρόμο αντιμετώπισης της ζωής. Αυτό επηρεάζει το παρόν του, αφού οι επιλογές του από δω και μπρος θα παίρνονται με βάση το νέο δρόμο αντιμετώπισης της ζωής αλλά και το μέλλον του καθώς ανοίγεται μπροστά του ένας καινούριος δρόμος γεμάτος εναλλακτικές κι επιλογές!

Με ποίον τρόπο οι εικόνες της μνήμης μας συνδέονται με συναισθηματικές αντιδράσεις και πως αυτό επηρεάζει την ευτυχία μας; Έχει να κάνει με μοτίβα;

Κάθε εικόνα δημιουργεί μια συναισθηματική αντίδραση στο σώμα μας. Μερικές μας κάνουν να νιώθουμε περισσότερη ασφάλεια και ως εκ τούτου μας “αγγίζουν” και μας επηρεάζουν πιο πολύ. Αν νιώσουμε πως κάτι μπορεί να απειλήσει την ασφάλειά μας, η απόφασή μας θα είναι να προστατέψουμε τον εαυτό μας . Η απόφαση αυτή προέρχεται είτε από την τράπεζα πληροφοριών που ορίζει το DNA μας, είτε από τη δουλειά που έχουμε ήδη κάνει με τον εαυτό μας και ονομάζεται μοτίβο γιατί είναι ο πιο οικείος και εύκολος τρόπος να προστατέψουμε τον εαυτό μας. Τον διαλέγουμε όχι γιατί μας κάνει πιο ευτυχισμένους, αλλά επειδή είναι ο λιγότερο τρομακτικός και επίπονος τρόπος προστασίας. Για να οδηγηθούμε στην ευτυχία, χρειάζεται να είμαστε, τουλάχιστον, ψιλιασμένοι ότι υπάρχει πάντα τρόπος να “πάμε πιο ψηλά”.. Η ερώτηση που κάνω στη διαδικασία του “Birth Story” , υπονοεί πως υπάρχει ένας –τουλάχιστον- καλύτερος δρόμος.

Οπότε, το “Birth Story” είναι ένας τρόπος για να αλλάξουμε τον εαυτό μας και τις σχέσεις μας ενώ γινόμαστε δυνατότεροι και καλύτεροι άνθρωποι;

Το “Birth Story” είναι μια διαδικασία επίγνωσης των επιλογών μας που οδηγεί σε νέους τρόπους για να νιώσουμε καλύτερα και με περισσότερη εμπιστοσύνη στον εαυτό μας. Δημιουργούμε, έτσι, μια καλύτερη κατάσταση ύπαρξης βασισμένη στις προσωπικές μας επιλογές και την δική μας δύναμη. Γνωρίζοντας πως μπορούμε να επιλέξουμε πώς θα νιώσουμε και πώς θα αντιδράσουμε κάθε φορά, συνειδητοποιούμε πως έχουμε τη δύναμη να το αλλάξουμε αυτό! Κι αυτό μας χαρίζει έναν γνήσιο έλεγχο της ζωής μας.

Μερικοί άνθρωποι κάνουν χρόνια ψυχοθεραπεία για να το πετύχουν αυτό… Πώς είναι δυνατόν εσείς να το πετυχαίνετε μέσα από το “Birth Story” σε λίγες μόνο ώρες;

Όλοι μπορούν να πετύχουν καλύτερη επίγνωση μέσα από αυτή τη διαδικασία. Ωστόσο, δεν μπορούν όλοι να μετακινηθούν τελείως. Κάποιοι θα πραγματοποιήσουν μια μεγάλη αλλαγή στον τρόπο ζωής τους (αυτό στην Αντλεριανή ψυχολογία αναφέρεται ως ολιστική ενσωμάτωση των πιστεύω μας για τον εαυτό μας, τους άλλους και τη ζωή) η οποία θα τους ανοίξει την πόρτα και σε άλλες σημαντικές αλλαγές μέχρι αυτές να ολοκληρωθούν με το πέρασμα του χρόνου. Όσοι παίρνουν μέρος στη διαδικασία του «Birth Story» με ανοιχτοσύνη, απελευθερώνουν το τραύμα τους από την περίοδο της ζωής τους που δεν λειτουργούσαν με συνείδηση, την περίοδο εκείνη που το μυαλό δεν μπορούσε να επεξεργαστεί τα μηνύματα που λάμβανε ή τα συναισθήματα που συναντούσε. Αναγνωρίζοντας κάποιος τα συναισθήματα που βίωσε πριν ακόμα γεννηθεί, συνδέεται αυτόματα και βαθιά με τον εαυτό του κάτι που από μόνο του τον κάνει να νιώθει περισσότερη εμπιστοσύνη και ασφάλεια. Αλλάζοντας την ιστορία του πριν από κάθε μοτίβο θυματοποίησης που υιοθέτησε, αρχίζει να έχει επίγνωση των επιλογών του και να αναγνωρίζει τις συνέπειές τους. Επειδή η διαδικασία είναι προσχεδιασμένη, «αιχμαλωτίζει» κάθε στιγμή επίγνωσης αλλά και αλλαγής κι αυτό το κάνει πολύ δυνατό.

Πως μπορεί το «Birth Story» να επεκτείνει την πνευματική αντίληψη του μυαλού μας;

Ας επιστρέψουμε στα μοτίβα… από την πρώτη κιόλας στιγμή της ζωής μας αποφασίζουμε ότι θα κοιτάμε τον εαυτό μας ή τη ζωή μας με έναν συγκεκριμένο τρόπο, τείνουμε να χαράζουμε σε διανοητικό επίπεδο ένα συγκεκριμένο μονοπάτι και κάνουμε τα πάντα για να επιβεβαιώσουμε πως είναι το σωστό. Δεν είναι ότι είμαστε χαζοί.. απλά το μυαλό έχει την ιδιότητα να εντυπωσιάζεται κι έπειτα να ακολουθεί τα ίχνη που δημιούργησε. Είναι ευκολότερο από το να δημιουργήσει καινούρια. Όταν σχεδιάζουμε μια νέα προοπτική για την ίδια κατάσταση, το μυαλό μας απαντάει χαράζοντας ένα καινούριο μονοπάτι, που δείχνει το εξής: «Διαλέγω να νιώσω απόρριψη κι αυτό κάνει το σώμα μου να αισθάνεται έτσι, κι αυτό καταλήγει εκεί, και νιώθω αυτό, … Ή Διαλέγω να νιώσω καλύτερα, κι αυτό έχει σαν αποτέλεσμα εκείνο, κτλ». Μέσα απ’ όλη αυτή η διαδικασία το μυαλό σχεδιάζει έναν καινούριο χάρτη με πολλές εναλλακτικές, κάτι που πιο πριν δεν μπορούσε να δει. Με κάθε νέα εναλλακτική που ανοίγεται μπροστά μας, σχεδιάζουμε όλο και περισσότερες διακλαδώσεις στο χάρτη του μυαλού μας με αποτέλεσμα να επεκτείνουμε τις διασυνδέσεις μας σε ένα πιο υποστηρικτικό δίκτυο.

Στο βιβλίο σας, αναφέρεστε συχνά στην «ευθύνη της προσωπικής μας δύναμης». Θα θέλατε να μας το αναλύσετε λίγο παραπάνω;

Το τραύμα καθορίζεται από αίσθημα κατωτερότητας , από ανημποριά και αδυναμία. Όταν ανακαλύπτουμε ότι τα συναισθήματα είναι επιλογές που κάναμε στο παρελθόν και πως εκείνη τη στιγμή μας προστάτευσαν, αυτόματα ανακαλύπτουμε (επειδή έτσι το αντιλαμβάνεται ο νους μας) ότι όπως επιλέξαμε να μην μιλήσουμε, να μην ενεργήσουμε σύμφωνα με τις ανάγκες μας, έτσι μπορούμε να επιλέξουμε και το αντίθετο, κάτι πολύ καλύτερο. Αυτό οδηγεί στο ισχυρό συναίσθημα της εσωτερικής μας δύναμης και της ευθύνης μας απέναντι στη ζωή μας. Δεν μπορούμε να αλλάξουμε τη ζωή όπως είναι αλλά μπορούμε να αλλάξουμε τον τρόπο αντιμετώπισης μας σε όλα όσα δεν αλλάζουν, να επιλέξουμε να πάμε σε καλύτερα μέρη, πιο εποικοδομητικά..

Κατά τη γνώμη σας, γιατί κάποιοι άνθρωποι αποφεύγουν να αναλάβουν την «ευθύνη της προσωπικής τους δύναμης»;

Πιστεύω ότι οι άνθρωποι είναι συνηθισμένοι είτε να αφήνουν τους άλλους να αποφασίζουν γι αυτούς είτε να κατηγορούν τους άλλους για τις αποφάσεις τους. Τους είναι πολύ δύσκολο να πιστέψουν όχι μόνο πως μπορούν να παίρνουν μόνοι τους αποφάσεις αλλά και πως αυτό μπορεί να τους αλλάξει ολόκληρη τη ζωή! Θεωρώ πως αυτό είναι θέμα εκπαίδευσης (επίσημη ή μη). Αυτή είναι και η δυσκολία που συναντώ συχνά – το ότι δηλαδή οι άνθρωποι τείνουν να “πηγαίνουν πίσω” προσπαθώντας να αλλάξουν τους άλλους: τους γονείς τους, την οικογένειά τους, ανθρώπους που σχετίζονται μαζί τους. Αυτό, όμως, είναι μη πραγματικό. Οι άλλοι δεν μπορούν να είναι κάτι παραπάνω από αυτό που ήδη είναι – εμείς όμως, μπορούμε! Συχνά με ρωτάνε: «Γιατί… γιατί εγώ;» και τους απαντώ «επειδή είσαι εδώ, επειδή ενδιαφέρεσαι για τη ζωή σου». Οι άλλοι μπορούν επίσης να αλλάξουν τη ζωή τους, όταν και όποτε το αποφασίσουν… εμείς είμαστε διατεθειμένοι να τους περιμένουμε; Κι αν δεν το πάρουν ποτέ απόφαση σ’ αυτή τη ζωή;

Από την άλλη μεριά, υπάρχουν πολλοί γενναιόδωροι και πνευματικοί άνθρωποι που διστάζουν να αξιοποιήσουν τη δύναμή τους από φόβο μήπως βρεθούν στο επίκεντρο και οι υπόλοιποι θα δουν το μεγαλείο τους. Γι’ αυτό και τους καθοδηγώ να έρθουν σε επαφή με το σώμα τους και ό,τι αυτό συνεπάγεται για τους ίδιους… να αρχίσουν να αισθάνονται την επιρροή στο σώμα τους αλλά και στο ευρύτερο περιβάλλον τους.

Πριν το «Birth Story» επικεντρώνεστε πολύ στην προετοιμασία. Γιατί είναι τόσο σημαντικό αυτό;

Η προετοιμασία αφορά στη σύνδεση με το σώμα μας, την χαλάρωση και την διανοητική μας ανοιχτοσύνη. Είναι σημαντική για τη διαδικασία να βοηθήσουμε το μυαλό να ξεδιπλωθεί.. Αρκετοί είναι τόσο σφιγμένοι και προσκολλημένοι στο τι σκέφτεται το μυαλό τους, που αδυνατούν να αφήσουν τη φαντασία να παίξει το ρόλο της χωρίς αυτή την προετοιμασία. Δε σημαίνει, βέβαια, πως όλοι παραιτούνται από τον έλεγχο του μυαλού τους αλλά τουλάχιστον βοηθάει στην πρόσβαση του υποσυνείδητου μας.

Το «Birth Story» απευθύνεται στο ρόλο μας ως μητέρα ή ως παιδί; Απευθύνεται σε όλους ή μόνο στις γυναίκες;

Πιστεύω πως το «Birth Story» απευθύνεται σε όλους. Έχει μεγαλύτερη απήχηση στις γυναίκες διότι είναι πιο συνδεδεμένες με τα παιδιά τους, μέσα από πνευματικούς, συναισθηματικούς και σωματικούς δεσμούς. Κουβαλάνε το παιδί τους για εννέα μήνες, νιώθουν τόσα πολλά πράγματα, στέλνουν τόσες πολλές σκέψεις και ενστικτωδώς επηρεάζουν το έμβρυο. Έχω δουλέψει και με άντρες το «Birth Story» και ήταν πραγματικά εκπληκτικό το πώς άλλαξε τη σχέση τους με τα παιδιά τους! Και οι άντρες έχουν φόβους και αμφιβολίες που τους “αποσυνδέουν” από τα παιδιά τους. Πιστεύω, επίσης, πως το «Birth Story» θα ήταν καλό να το παρακολουθήσουν και όσοι σχετίζονται με τη διαδικασία της γέννας: μαίες, γυναικολόγοι, σύμβουλοι προγεννητικής υποστήριξης. Αν καταλάβουν πως το παιδί επηρεάζεται έντονα από κάθε μήνυμα, σήμα και δυνατό συναίσθημα της μητέρας, ίσως γίνουν λίγο πιο συνειδητοί στον επαγγελματικό τους ρόλο.

Τι σας ενέπνευσε να εμπνευστείτε τη διαδικασία του «Birth Story»;

Το σημείο εκκίνησης για την έρευνά μου υπήρξε η δική μου ιστορία γέννησης. Αυτό που με έκανε να σκεφτώ την αναδρομή στην περίοδο της εγκυμοσύνης και της γέννας, ήταν το γεγονός ότι πολλά από τα πιο ισχυρά μοτίβα μας ξεκινούν από τη παιδικά μας ηλικία και καθορίζουν τη προσωπική μας σχέση με τη ζωή, την ταυτότητά μας και τη δύναμή μας.

Πόσο καιρό εξασκείτε το «Birth Story»;

Με αυτή τη συγκεκριμένη δομή , τα τελευταία 5-6 χρόνια. Ωστόσο, δούλεψα τη δική μου ιστορία γέννησης πριν εννέα χρόνια κι αυτό με βοήθησε να αναγνωρίσω τη δύναμη του, αφού άλλαξε πάρα πολύ τη δική μου ζωή! Καθοδήγησα τη διαδικασία δουλεύοντας πρώτα με τη μητέρα μου, και μερικά χρόνια αργότερα την εφάρμοσα στο γιο μου. Βασιζόμενοι στις ανάγκες της δικής μας ζωής, βιώσαμε τα βαθιά οφέλη αυτής της διαδικασίας.

Πώς θα περιγράφατε την εμπειρία σας ως καθοδηγήτρια του «Birth Story»;

Δουλεύοντας και καθοδηγώντας αυτή τη διαδικασία ως σύμβουλος αλλά και ως εκπαιδεύτρια, με έχει βοηθήσει να καταλάβω καλύτερα την ανθρώπινη φύση. Πολλοί άνθρωποι με ρωτάνε πώς είναι δυνατόν να στέκομαι εκεί χαμογελώντας ενώ βιώνω βαθιά συναισθηματική απελευθέρωση, πόνο και δράμα. Αυτό που συνειδητοποίησα είναι πως όταν στέκομαι εκεί ξέρω ποια είμαι, και πιστεύω ακράδαντα πως το δράμα είναι το σημείο εκκίνησης για μια καλύτερη ζωή. Σε ένα άλλο επίπεδο, το να καθοδηγώ αυτή τη διαδικασία από την αρχή της κι ίσως και πέρα από τη στιγμή της σύλληψης, ένιωσα ταπεινή και έκπληκτη από τις αλήθειες που κουβαλάμε μαζί μας και ούτε καν τις αντιλαμβανόμαστε. Νιώθω τη στιγμή που συνδέομαι με το μυαλό και την καρδιά των ανθρώπων αλλά κυρίως παρατηρώ το πώς αλλάζει το σώμα τους, πως αντιδρούν στη ζωή, και ναι, αυτό μου δίνει την αίσθηση ότι είναι χρήσιμο να βρίσκομαι εκεί! Είναι τεράστιο προνόμιο γιατί έμαθα πάρα πολλά από τους ανθρώπους που δουλέψαμε μαζί.

Πότε θα έχουμε την τιμή να ξαναζήσουμε στην Ελλάδα την εμπειρία του “Birth Story”; Πώς μπορεί κάποιος να συμμετέχει;

Θα έρθω στην Ελλάδα στην Χίο τον Μάιο του 2017, για λεπτομέρειες επικοινωνήστε με τη Βιργινία Γεραζούνη μιας και οργανώνουμε μαζί αυτό το εργαστήριο.

Δείτε περισσότερες πληροφορίες για το εργαστήριο εδώ. Επικοινωνήστε με τη Βιργινία Γεραζούνη και κλείστε την θέση σας στο εργαστήριο.

Ms. Andrei, I was wondering what made you chose Adlerian psychology?

I choose it by heart. Since the moment I heard it’s principles, based on values like equality, social interest, holism, acknowledging the choice (conscious or non-conscious) of the individual and especially the freedom to choose differently at any time…they gave me space to be me. I felt like we were «meant for each other», I did not had to struggle to fit in.

Could you explain to us what the “Birth Story” is in a few words?

The Birth Story is a process that allows any person to change the way she/he sees himself/herself, life, others and the relationships between these three elements of the human universe.

How is it possible to change our present through the “Birth Story” process which refers to the past?

What we live now and the way we perceive it is related to the images but most of it to the emotions attached to the past images, starting from the beginning of life. With every following experience after we are born, we add to the existent one a new dimension, but usually we don’t go too far from our first core decisions that we made. Changing the images by changing the decisions (thoughts) and the feelings about it, is offering to our mind an alternative that it could not be see it until now and this reflects in the way the mind looks now at life and experiences, with a more extended map of alternatives and choices.

In what way do “memory images” imprint with an emotional reaction and how does this affect our happiness? Does it have to do with patterns?

In fact every image creates an emotional reaction in our body. Is just that some are more related to our sense of security and those are the ones that «touch» us most and influence most. If we believe that some things might threaten our safety, we’ll take a decision about protecting ourselves, the one that we find most common in our info bank coming inside our DNA or the one that we already tried and worked at some level. We call this a pattern, because it becomes the most easy to choose not because it makes us happy but because it makes us less scared or less suffering. In order to move towards happiness, we need to have at least one idea about a higher way. The questions I ask when doing the Birth Story imply that there is at least one better way.

So, the “Birth Story” is a psychological way to change yourself and your relationships by becoming a stronger and better person?

Τhe Birth Story is a psychological process that creates awareness over our choices and then leads to new ways of feeling better, more trustful about ourselves. This opens into an alternative better state of being, based on individual’s choices and by that, his own power. Knowing that we are the ones that choose how to feel and react means that we are the ones that can change this and this gives a sense of authentic control over our life.

Some people spend years in psychotherapy in order to achieve this goal. How is it possible for you to make it happen, in only a few hours, through the “Birth Story” process?

Everybody can achieve a better state during this process. Not everybody will make the total shift although. Some people will create a movement in their life-style (in adlerian psychology this refers to the holistic integration of beliefs about self, others and life) that will open in major changes that are integrated while time passing. What happens with people that run this process with openness is that they can release the trauma from the unconscious time of their life, when the mind has not so many means to check it’s decisions about messages they received or emotions they met. Acknowledging the feelings they experienced during prenatal time, creates a senses of deep connection with their selves which gives them already trust and power. When changing the story they go beyond any victimization pattern and start creating by choice and aware of the consequences. Because of the way the process is designed, it anchors every moment of awareness but also every moment of change and this makes it so powerful.

How does the Birth Story extend our brain’s capacity?

Coming back to patterns, since from the very first moment of life we decide that we will look at ourselves or life in a certain way, we tend to create at the brain’s level a certain path that we will do our best to confirm. It’s not that we are stupid but it’s the fact that the brain has this quality of being impressed and then it sees easier the traces imprinted before, instead of creating new ones. When designing a new perspective over the same situation, the brain replies by tracing a new extended path, that shows that «I can choose to feel rejected and this makes by body fell like this and this turns into doing this and feeling this…or I can choose to do this and feel better and this reflects in this way» and all this process means that the brain has already an new map, with alternatives, which the brain could not see before. With every alternative we create a more radial map at the brain’s level and this extends the connections into a more sustainable net.

In your book you often talk about the “responsibility of personal power”. Would u like to analyze it for us?

Trauma is defined by the feeling of inferiority close to helplessness, lack of power. When we find out that the feelings are choices we made which had a good protective reason at that time, we also find out (the mind sees it this way) that if we are choosing not to speak, not to act according to our needs…it means we are also the ones that can choose different and even better. This gives a strong feeling of inner power and responsibility over our life. We cannot change life as it happens but we can change to move towards better places, more nourishing or we can choose to react differently to those things that we cannot change.

Why do you think that some people are afraid of the “responsibility or of their personal power”?

I believe people are so used to let others decide or so used to blame that it’s hard to believe they can decide and this might change their lives. This I believe is a matter of education (formal or non-formal). This is a difficulty I meet sometimes, that people tend to go back to trying to change others: parents, other family, other people involved in their stories or the history. But this is unrealistic. People cannot be more then they are. But we can. People ask me «why…why me?» And I tell them «because you are here, because you care for your life». The others can change things as well…when and if they choose to. But are we willing to wait until they’ll decide? What if this will not happen in this life time?

On the other hand , there are many very generous and spiritual people that are afraid to reclaim their power because they believe this will bring them on the spot and others will see their greatness. That’s why I guide them to check with their body and sometimes check also the consequences…for them to start feeling the effects in their bodies but also over the environment.

Before the Birth Story process, you focus on preparation. Why is it so important?

The preparation is about connecting with the body, relaxing and opening the mind. It is important for the process to unfold. Many people are so much in the mind, that they might not allow the imagination to play it’s part without this preparation. It does not mean that all of them will give up control, but it will help access the unconscious resources.

Is the Birth Story relevant to our role as a mother or as a child? Is it relevant to women only?

I believe the Birth Story is relevant to anyone. It becomes more relevant to women because they are more connected with their children, through all the mental, emotional and physical links. They carry the child for 9 months and they go through many emotions and they send so many thoughts that influence the child instinctively. I worked the Birth Story with men as well and it was amazing how this changed their relationship with their children. Men too have fears, doubts that can disconnect them from their children. I believe that the Birth Story should also be relevant to all those involved in the birth process: doulas, midwives, gynecologists, prenatal counselors. If they understand that the child is already influenced by every message, signal, strong emotion that influences the mother, they might become more aware of their role there.

What made you “invent” the Birth Story process?

My own Birth Story was the starting point of my research but what made me think about going back to the roots, was the fact that many recollections from the early childhood were already caring some strong patterns about the individual’s relationship with life, about identity and life force.

How long have you been practicing the Birth Story process for?

I’ve been practicing this work for the last 5, 6 years using a certain structure. Yet, I worked my own birth story 9 years ago and this made me aware of it’s power, since it created a huge shift in my own life. I guided the process, working with my mother and after a few years I worked it even with my son, so based on our life’s needs, we experienced the deep effects of this process.

How would you describe your experience as a Birth Story trainer? Is it intense? Is it effective? Do you have the feeling of helping others?

Working and guiding this process both in experiential workshops and training, has already bring me so much in terms of understanding of the human nature. Many people ask me how can I stand there, smiling and witnessing deep emotional release and pains and drama. What i realized is that I know who I am there and I truly believe that the persona has already a change for a better life, s the drama is just a starting point. On another level, guiding this process from the very beginning and even from beyond the point of conception, I felt humble and amazed of the truths we carry with us and we are not even aware of. I feel the moment of shift in people’s minds and hearts but most important I see how their body changes, how they respond to life and yes, this gives be a sense of usefulness of being there. Yet, I feel it’s a huge privilege because I learned so much from all the people that I worked with.

When shall we have the honor of seeing you in our country again for a “Birth Story” experience? How does one sign up for participation?

I will certainly come on Chios in May 2017 for a special event on working with Birth Story and for all other details you can contact Virginia Gerazouni , since we are creating these events together.

Be Social! Share this.