Βιωματικό σεμινάριο Συστημικών Αναπαραστάσεων Στη Χίο

βιωματικό σεμινάριο Συστημικών Αναπαραστάσεων

Το Σαββατοκύριακο 17 & 18 Μαρτίου θα γίνει ένα βιωματικό σεμινάριο Συστημικών Αναπαραστάσεων.


"Είναι μια βαθιά θεραπευτική εμπειρία!"


Τι είναι η Συστημική Αναπαράσταση

Η ζωή είναι ένα μοναδικό δώρο που έρχεται σε εμάς μέσα από γενιές και γενιές προγόνων. Μαζί με το δώρο της ζωής φτάνει συχνά ως εμάς ο απόηχος δυσάρεστων ή και τραγικών γεγονότων από την ιστορία της οικογένειάς μας (π.χ. πόλεμος, ξαφνικός θάνατος αγαπημένου, ορφάνια, οικονομική καταστροφή, ξεριζωμός). Τα γεγονότα αυτά συνήθως απωθούνται και ξεχνιούνται από αυτούς που τα έζησαν, το βάρος τους όμως το κληρονομούν οι νεότεροι ακόμα κι αν δεν γνωρίζουν τίποτα για ό,τι έχει συμβεί.

Η Συστημική Αναπαράσταση φέρνει στο φως τέτοια παλαιά γεγονότα, που συνεχίζουν να μας επηρεάζουν και σήμερα. Το αποτέλεσμα είναι βαθιά θεραπευτικό. Το παλιό βάρος γίνεται δύναμη για ζωή και η συμφιλίωση με το παρελθόν μας ελευθερώνει και μας ανοίγει νέους δρόμους στο παρόν και το μέλλον.

Η Συστημική Αναπαράσταση έχει τις ρίζες της στην Συστημική Ψυχολογία και την Οικογενειακή Θεραπεία. Θεμελιωτής της μεθόδου είναι ο Γερμανός ψυχοθεραπευτής και φιλόσοφος Bert Hellinger που εμφάνισε την δεκαετία του 1980 αυτή την νέα πρόταση ενοποιώντας ιδέες και ανακαλύψεις από ολόκληρο το πεδίο της ψυχοθεραπείας.

Στην Ελλάδα η Συστημική Αναπαράσταση εμφανίστηκε το 1999, με την ίδρυση του Ελληνικού Ινστιτούτου Συστημικής Αναπαράστασης (ΕΙΣΑ) από τον ψυχολόγο-κοινωνιολόγο και συστημικό θεραπευτή δρα Δημήτρη Σταυρόπουλο.


Πώς εφαρμόζεται η Συστημική Αναπαράσταση

Η Συστημική Αναπαράσταση είναι ένα ομαδικό βιωματικό δρώμενο. Σε κάθε Αναπαράσταση η ομάδα χωρίζεται στον ενδιαφερόμενο, που θέτει με ευκρίνεια το αίτημά του, στους εκπροσώπους, τους οποίους ο ενδιαφερόμενος επιλέγει μέσα από την ομάδα για να εκπροσωπήσουν τα πρόσωπα που συνδέονται με το πρόβλημά του και στους ενεργούς παρατηρητές ή θεατές. Ο ενδιαφερόμενος καλείται να δώσει στους εκπροσώπους μια θέση στον χώρο και έπειτα κάθεται χωρίς να συμμετέχει. Ο συντονιστής καθοδηγεί το δρώμενο έτσι ώστε να φανερωθούν κρυμμένες συνδέσεις με παλαιότερα μέλη του συστήματος. Σταδιακά και μέσα από ήπιες παρεμβάσεις φτάνει σε μια εικόνα λύσης όπου όλοι οι εκπρόσωποι νιώθουν καλά στην θέση που βρίσκονται.

Σε ποια ζητήματα μπορεί να μας βοηθήσει η Συστημική Αναπαράσταση

  • Οικογενειακές συγκρούσεις
  • Δυσκολίες στην συντροφική σχέση
  • Θέματα υγείας
  • Επαγγελματικά και οικονομικά θέματα
  • Υπαρξιακά ερωτήματα
  • Διλήμματα σχετικά με κρίσιμες αποφάσεις, όπως αλλαγή εργασίας, μετακόμιση σε άλλο τόπο, διακοπή της συντροφικής σχέσης κ.λ.π.
Συντονισμός & Οργάνωση

Βιργινία Γεραζούνη
Δρ. Μαρκέλλα Καραμαούνα

Πληροφορίες
Ημ/νία: 17 & 18 Μαρτίου 2018
Τόπος: Ξενοδοχείο Χανδρής, Χίος
Ωράριο: 3μ,μ - 8μ.μ.

Δρ. Μαρκέλλα Καραμαούνα

Βιογραφικό

Η Μαρκέλλα Καραμαούνα γεννήθηκε στην Αθήνα. Κατάγεται από την Χίο από την πλευρά του πατέρα της και η σύνδεσή της με το νησί είναι βαθιά και ουσιαστική.

Είναι διδάκτωρ Βιολογίας του πανεπιστημίου Αθηνών και σύμβουλος ψυχικής υγείας ειδικευμένη στην Συστημική Αναπαράσταση. Εκπαιδεύτηκε στο Ελληνικό Ινστιτούτο Συστημικής Αναπαράστασης με δάσκαλό της τον Δημήτρη Σταυρόπουλο (ιδρυτή του Ινστιτούτου). Είχε την τύχη να εκπαιδευτεί παράλληλα και με τον ίδιο τον Bert Hellinger, θεμελιωτή της Συστημικής Αναπαράστασης, στις νέες οικογενειακές αναπαραστάσεις -με τις κινήσεις του πνεύματος.

Εργάζεται ιδιωτικά με ομάδες και με μεμονωμένα άτομα και επιμορφώνεται διαρκώς παρακολουθώντας σεμινάρια στην Ελλάδα και στο εξωτερικό.

Είναι μέλος της Ελληνικής Εταιρείας Συμβουλευτικής.